19. TÜRKİYE KUŞ KONFERANSI

19. Türkiye Kuş Konferansı

Türkiye Kuş Konferansı, kuşlara gönül veren onlarca kuş gözlemcisi, fotoğrafçı ve araştırmacının katılımıyla, Mersin Çamlıyayla’nın ev sahipliğinde yapıldı. Konferansın ilk gününde Nazım Kaşot, kuşların doğa eğitimindeki yerini ve Taşkent Doğa Parkı Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yaptığı çalışmaları anlattı. Simurg Kuş Yuvası Derneği adına konuşan Alaz Uslu, yaralı kuşların rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gereken noktaları ve sivil toplumun bu konuda neler yapabileceğini paylaştı. İlk günün son sunumunda, Şafak Arslan’dan Türkiye’de yaşayan kara akbabaların durumunu ve türün araştırılması için yürütülen güncel çalışmaları dile getirdi.

Belediye Başkanımız İsmail TEPEBAĞLI panelde aldığı sözde

"Çamlıyayla’mızın eşsiz doğasının ülkemizin nadir bölgelerinde bulunabilen güzelliklerinin ve doğal yaşamının korunması adına Çamlıyayla Belediyesi olarak teorikte tüm planlamalarımızı zamanlandırıp birimlerimizin etkin ve uyumlu çalışmaları ve dahasında kurumlarımızdan da aldığımız destekler ile doğamızın korunması tanıtılması noktasında dünden ileride yarından ise bir adım gerideyiz. Teknolojinin iletişimin ve duyarlılığın geliştirilmiş koşulları ile pratikte de ilçemiz özelinde veya ülkemiz genelinde üzerimize düşen sosyal sorumluluk projelerinin tamamına tüm imkanlarımızı seferber ederek imza atmaya devam ediyoruz. Böylesine doğal farkındalık düzeyi yüksek sorumluluk portföyü geniş bir konferansta ev sahipliği yapmak başta şahsım olmak üzere kurumsal bazda belediyemizi ve ilçemizi memnun etmiştir. Hepinize teşekkürlerimi sunuyor tekrarını önümüzdeki yıl temenni ediyorum ." Dedi.

Mersin’in Kuşları ve Önemli Kuş Alanları (ÖKA) Oturumu’yla başladığımız konferansın ikinci gününde, Turan Çetin ve Oktay Armutoğlu Mersin’in göçerleri ve bölgede yaşayan canlılarla ilişkileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Aynı oturumda, Tayyar Aytekin’den Çamlıyayla’nın kuşlarını, Lütfi Altınsu’dan Mersin’in kuşlarını dinledik. Ömer Tuğrul Kaya, “Yöresel Kuş İsimleri ve Etnobiyoloji” sunumuyla, Mersin’in kuşlarının yerel isimlerini ve bu isimlerin nereden geldiklerini paylaştı.

Öğlenden sonra gerçekleştirilen Deniz Kuşları Oturumu’nda Korhan Özkan, Doğu Akdeniz’in yok olan deniz kuşlarını ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattı. Eyüp Fatih Şimşek İzmir’in Gediz Deltası’ndaki koruma çalışmalarını anlatırken, Selçuk Aslan Akdeniz’de yaşayan deniz kuşlarını ve bu türlerin balıkçılık faaliyetleri ile ilişkisini ortaya koymak için yapılan projeleri paylaştı.

Türkiye’de Kuş Göçü Çalışmaları Oturumu’nda Bahar Bilgen’den göç çalışmalarının tarihini ve kuşların nasıl göç ettiklerini, Levent Erkol’dan Adana Sarımazı Yırtıcı Kuş Göçü Sayımını ve göç izleme çalışmalarını dinledik.

Konferansın sonunda ıhlamur baskı atölyesi gerçekleştirerek balık baykuşu ve urkeklik motifli baskıları tişörtlerimize işledik. Konferans devamlılığında Kızılkaya köyünde, yırtıcı kuşlar ve orman kuşlarının gözlemiyle devam ederek tamamlandı.

19.TÜRKİYE KUŞ KONFERANSI PROGRAMI

17-22 Mayıs, Mersin

17.05.2019 Cuma

12:30 Mersin Çamlıyayla’da Buluşma

13.00 Öğle Yemeği

14.00 Konferans Açılışı (Bir Kuş Masalı)

14.30 Türkiye’de Kuş Araştırmaları Sunumları

– Gökhan Büyük, Adıyaman Gölbaşı Gölleri Avifaunası

– Emrah Yılmaz, İstanbul Aydos Ormanları Kuş ve Amfibi Üzerine Ekolojik Araştırmalar

– Ayşegül Er, Sucul Habitatlarda Kuş Türlerinin eDNA Metabarkodlama ile Tanımlanması

– Mudhafar Salim Al-Saffah, Türkiye ve Arabistan Yarımadası’nda Durum Çalışması – Doğanın Küresel Değerleri

– Nazım Kaşot, Kuşlarla Doğa Eğitimi

– Kaan Şenhuy, Taşkent Doğa Parkı Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin 2018 Yılı Kuş Çalışmaları

– Alaz Uslu, Simurg – Kuşlara Yardım İçin Sivil Toplum

– Şafak Aslan, Türkiye’de Kara Akbaba Durumu

18.00 Çadır Kurma ve Serbest Zaman

19.30 Akşam Yemeği

18.05.2019 Cumartesi

08.00 Kahvaltı

09.00 Mersin’in Kuşları ve Önemli Kuş Alanları (ÖKA) Oturumu

– Mücahit Oğuzhan Topçu ve Lütfü Altınsu, Mersin’in Kuşları

– Tayyar Aytekin, Çamlıyayla’nın Kuşları

– Turan Çetin ve Oktay Armutoğlu, Mersin’in Göçerleri

– Doç. Dr. Ömer Tuğrul Kaya, Yöresel Kuş İsimleri ve Etnobiyoloji

12.00 Deniz Kuşları Oturumu

– Korhan Özkan, Doğu Akdeniz’in Yok Olan Deniz Kuşları

13.00 Öğle Arası

14.00 Deniz Kuşları Oturumu (Devam)

– Eyüp Fatih Şimşek, İzmir’in Gediz Deltası’nda Koruma Çalışmaları

– Selçuk Aslan, Akdeniz’de Deniz Kuşları ve Balıkçılık

15.00 Türkiye’de Kuş Göçü Çalışmaları Oturumu

– Bahar Bilgen, Göç Çalışmalarının Tarihi

– Levent Erkol, Adana Sarımazı Yırtıcı Kuş Göçü Sayımı

17.00 Katılımcılarla Ortak Etkinlik (Balık baykuşu ve urkekli motifli ıhlamur baskı atölyesi yapılacaktır. Katılmak isteyenlerin, üzerine baskı yapmak istedikleri eşya ve giysilerini yanında getirmeleri gerekmektedir.)

18.00 Serbest Zaman

19.30 Akşam Yemeği

20.30 Serbest Kürsü: 20. Türkiye Kuş Konferansı İçin Hayaller

19.05.2019 Pazar